Πληροφορίες

Ο Νομός Δωδεκανήσων ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μικρών και μεγαλύτερων νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, πολύ κοντά στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας. Τα Δωδεκάνησα αποτελούν τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας, με τα όμορφα τοπία, τους γραφικούς οικισμούς, τις ζωντανές λαϊκές παραδόσεις, την πλούσια γαστρονομία και το μεγάλο εύρος ιστορικών και αρχαιολογικών ευρυμάτων και χώρων πολιτισμού να προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Σημαντική, βέβαια, είναι και η παράδοση των νησιών στη ναυτιλεία και την αλιεία, τομείς που ακόμα και σήμερα συνιστούν αξιόλογο κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Ο νομός χωρίζεται σε τέσσερις επιμέρους περιφερειακές ενότητες, της Κω, της Καλύμνου, της Καρπάθου και της Ρόδου, που αποτελεί και την έδρα του νομού.

Το νησί της Ρόδου είναι από τα πλέον κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά και είχε ήδη από την αρχαιότητα δεσπόζουσα θέση μεταξύ των Δωδεκανήσων. Σε όλο το εύρος του νησιού συναντάει κανείς αρχαιολογικούς χώρους και νεότερα μνημεία που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του. Σημείο αναφοράς, η άριστα διατηρημένη Παλιά (μεσαιωνική) πόλη αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Οδός των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο του Νησιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μανδράκι να είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα της πόλης με τα στενά δρομάκια, τα μικρά σπίτια και τα εντυπωσιακά ιπποτικά κτίσματα. Η ακρόπολη της αρχαίας Λίνδου και αυτή της Ιαλυσού είναι επίσης αξιόλογα μνημεία, ενώ εκτός από τις πολυάριθμες παραλίες υπάρχει στην ενδοχώρα του νησιού πλήθος χώρων αναψυχής και πρασίνου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ένα κατάφυτο φαράγγι όπου από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο εμφανίζονται κατά εκατομμύρια οι πεταλούδες callimorpha quadripunctaria.

Η Κως αποτελεί διαχρονικά τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους τουρίστες, που έλκονται από τις ατέλειωτες παραλίες και τον πλούτο σε αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία. Η πόλη της Κω εντυπωσιάζει με τη μνημειακή ρυμοτομία και αρχιτεκτονική της, ενώ η αρχαία πόλη, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθώς πρόκειται για ένα αληθινό αρχαιολογικό πάρκο, όπου ξεχωρίζουν η αγορά, ο βωμός του Διονύσου, οι πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις με τα πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα, η αναστηλωμένη Ρωμαϊκή οικία, και η Οικία της Ευρώπης με το περίφημο ομώνυμο ψηφιδωτό, καθώς και το Ρωμαϊκό Ωδείο. Ονομαστό μνημείο είναι και το Ασκληπιείο της Κω, ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτήρια της αρχαιότητας. Στην περιφερειακή ενότητα της Κω ανήκει και το νησί της Νισύρου, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίσθεί "υπαίθριο γεωλογικό μουσείο", καθώς είναι ολόκληρο ένας ηφαιστειακός κώνος που αναδύθηκε από τη θάλασσα 150.000 χρόνια πριν.

Η Κάλυμνος, το νησί των σφουγγαράδων, έχει καταξιωθεί στις μέρες μας ως διεθνώς αναγνωρισμένος τόπος εναλλακτικών διακοπών, καθώς η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί ιδανικό μέρος για αναρριχητές, όπως και για όσους ενδιαφέρονται για ορεινή πεζοπορία, σπηλαιολογία και καταδύσεις. Το λιμάνι της Καλύμνου αποτελεί ακόμα και σήμερα έδρα ενός μεγάλου αλιευτικού στόλου, και ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για την πλούσια ναυτική παράδοση του νησιού και την ιστορία των ντόπιων σφουγγαράδων στο Ναυτικό Μουσείο του νησιού. Στην ίδια περιφερειακή ενότητα ανήκουν και η Λέρος, η Πάτμος, το "νησί της Αποκάλυψης", οι ήσυχοι Λειψοί και η Αστυπάλαια, που συνδυάζει τον χαρακτήρα των Δωδεκανήσων με αυτόν των Κυκλάδων.

Η Κάρπαθος, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι ένα νησί με πλούσιες παραδόσεις και γραφικούς οικισμούς. Ξεχωρίζουν η Όλυμπος στα βόρεια του νησιού, ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα χωριά της Ελλάδας, και το Μεσοχώρι με τους πλακόστρωτους δρόμους και τα παραδοσιακά καρπαθιώτικα σπίτια με αυλές στρωμένες με βοτσαλωτά. Η Κάρπαθος διακρίνετια για τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό της και την προσήλωση στις τοπικές παραδόσεις που παραμένουν ζωντανές, με πιο χαρακτηριστικές τα πανηγύρια του καλοκαιριού, τα έθιμα της Αποκριάς και του Πάσχα, και τον παραδοσιακό καρπαθιώτικο γάμο.

Στα Δωδεκάνησα ανήκουν και πολλά μικρότερα νησιά που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες που αναζητούν ήρεμες διακοπές και γραφικά τοπία. Πιο γνωστά είναι το ακριτικό Καστελόριζο και η Σύμη, ενώ η Κάσος, το Αγαθονήσι και οι Λειψοί αποτελούν επισης ενδιαφέροντες προορισμούς.